Lukostřelba Klecany

Hobby i závodní lukostřelba | Skupinové i individuální lekce

1. Mistrovství ČR holých luků – 3x na bedně a další český rekord pro Klecany

Oficiální výsledky: http://files.lukostreleckysvaz.cz/vysl19/v_vot_20190629.pdf

Oficiální fotky: https://photos.app.goo.gl/hAS9VEx2sNBFRpMw9

O víkendu 29.-30.6.2019 se konalo 1. mistrovství ČR holých luků v terčové lukostřelbě.  Této slavnostní příležitosti se ujal Votický klub a hned na úvod musíme zmínit, že pořadatelsky to zvládli na špičkové úrovni a jejich krásné zázemí  jim v dobrém závidíme.  Mistrovství se zúčastnilo 75 střelců z 25 klubů. Počasí nám přálo až moc, teploty byly stabilně nad 34°C. Střelci byli podrobeni nejen zkoušce techniky, ale i odolnosti. 

Naše výprava byla opravdu silná a po úspěchu v loňském ročníku jsme doufali v příčky nejvyšší. Marcelu Blailovou nahradila bez zaváhání Květa Rokos, která se hodně zlepšila a stabilizovala techniku. Tomáše Zahradníka a Láďu Fajtu asi nemusím představovat, oba jsou držiteli českých rekordů ve svých kategoriích. Byl s námi i Ruda Rokos, který se krůček po krůčku zlepšuje.

 

V sobotu jsme začali po desáté hodině kvalifikací. Všichni střelci střílí souběžně. V případě dospělých je to celkově 72 šípů na vzdálenost 30m a terč o průměru 60cm. Maximální bodový zisk je tak 720b, přičemž kolem 600b se pohybují špičkové výsledky. Láďa potvrdil roli favorita mezi seniory a kvalifikaci vyhrál s výsledkem 595b, tedy pouze o pár bodů za jeho vlastním rekordem a s náskokem 52b na druhého Miloše Milfaita. Mezi muži už to bylo těsnější a z kvalifikace postoupil Tomáš z druhého místa s 583b a ztrátou 5b na prvního Jirku Březinu. Květa prolomila svou smůlu z minula, kdy do posledních chvil bojovala o postup, a kvalifikaci ukončila na druhém místě s 530b a ztrátou pouhých 2 bodů na první Jindřišku Stehlíkovou. Ruda bojoval s nervozitou a získal pěkných 403b.  V eliminacích se Ruda ale ukázal jako skvělá podpora, kdy se staral o pohodu kolegů v tom horku, které panovalo.

 

Po pauze na oběd a odpočinku ve stínu následovaly vyřazovací souboje jednotlivců až po semifinále. Souboje o medaile a eliminace družstev byly naplánovány na neděli. *
Láďa eliminacemi postupoval zcela suverénně. J. Jelínka vyřadil čistě 6:0, Z. Vaňharu 6:2 a těšil se na souboj o zlato s Milošem Milfaitem.  Tomáš to tak jednoduché neměl. Bohužel bojoval sám se sebou a bylo to vidět i na výsledcích. V prvním kole postoupil přes T. Veselého ještě čistě 6:0, v druhém kole ale už hodně bojoval s B. Kadrnkou, kdy si pánové nedarovali ani bod. Po sadách 1:1, 2:2, 4:2, 4:4 rozhodla až poslední sada, kterou Tomáš vyhrál. Třetí souboj s M. Vavřičkou už ale Tomáš prohál 6:2 a bohužel už nemohl zasáhnout do bojů o medaile. Skončil na celkovém 8. místě. Květa měla v prvním kole volný postup, v druhém kole vyhrála nad Z. Müllerovou 6:0, v semifinále prohrála 6:2 a v neděli ji čekal souboj o bronz s Věrou Majerovou. Ruda prohrál v prvním kole 6:0. 

Neděle byla plná velmi vyrovnaných soubojů o medaile. První nastoupila Květa s V. Majerovou o bronz. Ačkoliv přítelkyně, na střelecké čáře si nic neodpustily. Sady 1:1, 3:1, 3:3 jasně vypovídají o vyrovnanosti. Pak Věra získala dvě sady a tím i celkové třetí místo. Květa tak skončila na úžasném 4. místě.

Láďa se s M. Milfaitem potkává pravidelně. Rozdíl z kvalifikace sliboval další jasný souboj. Láďa ale hned na úvod ztratil první sadu, pak se ale chytil a otočil na 6:2. Stává se tak mistrem ČR.

Mix tým se skládá z nejlepšího muže a ženy daného oddílu. V našem případě jimi byli Květa a Tomáš.  Tomáš stále hledal svůj rytmus, souboje tak byly velmi vyrovnané. V prvním kole jsme měli přímý postup, v semifinále se utkali s JIM archery klubem a bojovalo se až do rozstřelu, který jsme vyhráli. O zlato jsme bojovali s Brnem 05. Vedli jsme 4:0, ale bohužel Brňáci otočili a zvítězili. Stříbrná medaile je pro nás velkým úspěchem.

Na souboje oddílových družstev se k Tomášovi a Květě přidal Láďa. V prvním kole jsme postoupili jasně přes Votice 6:0, v semifinále si poradili s Libichovem 6:0 a čekal nás poslední souboj s týmem Kroměříže. První dvě sady jsme prohráli 4:0 a pokud bychom prohráli i tu třetí, bylo by rozhodnuto. Naši se ale chytli a téměř bezchybným výsledkem ve třetí sadě se vrátili do hry a čtvrtou sadou pak srovnali na 4:4. Družstva střílí pouze na 4 sady. Čekal nás rozstřel, který byl pro nás zcela infarktový. Tomáš jako první trefil pouze čtyřku a já už ztrácel naději, Květa přidala pět bodů a poslední střílel Láďa. Bylo nutné, aby zasáhl minimálně osmičku na remízu. Láďa ale opět ukázal, jak zkušeným střelcem je a souboj rozhodl čistou desítkou a zajistil našemu družstvu zlato.

Naše celkové skore:
Vladimír Fajta – mistr ČR (senioři) – vítěz kvalifikace

Květoslava Rokos – 4.místo – 2. v kvalifikaci

Tomáš Zahradník – 8.místo (muži) – 2. v kvalifikaci

Rudolf Rokos – dělené 17.místo (muži) – 28. v kvalifikaci

Mix tým – Květa a Tomáš – vícemistři ČR – 1. v kvalifikaci v českém rekordu

Oddílové družstvo – Květa, Láďa, Tomáš – mistři ČR – 1. v kvalifikaci v neoficiálním českém rekordu (nemáme čistě mužské družstvo)

* Vyřazovací souboje se střílí set systémem. Každá sada tří šípů je vyhodnocena zvlášť, lepší získává 2b, při remíze každý střelec po bodu. Max počet sad je pět, při nerozhodném výsledku dojde na rozstřel jedním šípem.