Lukostřelba Klecany

Hobby i závodní lukostřelba | Skupinové i individuální lekce

Naše první kompletní sezona nemohla dopadnout lépe

Máme za sebou naši první kompletní sezonu – halovou i terčovou (venkovní) část. Před rokem, když jsme připravovali plán, sestavy družstev atd., bylo pouze naším přáním, aby dopadla tak úspěšně, jak vám teď můžeme zrekapitulovat. O jednotlivých úspěších jsme reportovali průběžně během sezony – tak nyní jen souhrn. Detaily naleznete vždy v odkazu.

Během halové sezony se naši střelci s holými luky průběžně pohybovali v TOP 10 výsledkových tabulek. Láďa Fajta nasadil hned od prvních závodů tempo, kterému málokdo z jeho konkurentů mezi seniory mohl stačit. I mnoho výrazně mladších střelců se marně pokoušelo srovnat jeho výsledky. Umístil se tak na 1. místě poháru i žebříčku* mezi seniory. Tomáš byl  na 10. resp. 5. místě mezi muži. Skvěle si vedly i dámy – Marcela v obou pořadích 5., Karolína  6., Květa 13. resp 10.

Střelci s reflexními luky sbírali zkušenosti, které zužitkovali během terčové sezony….

Vrcholem bylo samozřejmě MČR, kam jsme vyrazili se dvěma družstvy holých luků a družstvem reflexních luků**. Láďa se rozhodl zabojovat mezi muži, kvalifikaci opět vyhrál, v eliminacích ale našel přemožitele a skončil na skvělém 5. místě. Ale náš A-team holých luků opět předvedl svou formu a vybojoval bronzové medaile. Druhé družstvo holých luků výrazně zabojovalo a bylo z toho 7. místo . 

Na závěr sezony ještě Láďa vyhrál seriál závodů Indoor-cup, kde ve finálových eliminacích bohužel narážel (a vyřazoval) na další členy našeho klubu. 

https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/04/02/uspech-nasich-strelcu-v-indoor-cupu/  

I v přeboru – dlouhodobé soutěži na 3 kola během celé sezony – jsme potvrzovali naši výbornou formu a sváděli velmi vyrovnané souboje se špičkou v ČR. Nakonec je z toho skvělé 2. místo za velezkušeným týmem SK Start Praha.

Družstvo kladkových luků bylo zatím pouze teoretické, jednomužné 😀

Láďa ustanovil také nový český rekord v kategorii holých luků sestavě H18 s hodnotou 543b. Sám během sezony hodnotu několikrát posunul. Ačkoliv je Láďa vyhodnocován mezi seniory, tato hodnota je absolutním českým rekordem napříč kategoriemi.

https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/01/20/fenomen-lada-dva-ceske-rekordy-behem-jednoho-dne/

Zároveň jsme také překonali halový rekord družstev holých luků. Bohužel tento nám nebyl oficiálně uznán, jelikož jsme bojovali mezi mužskými družstvy s jednou ženou v sestavě. Pro nás je to naopak o to cennější.

https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/02/03/nasi-strelci-pokorili-dalsi-rekordy-osobni-i-narodni/

Terčovou sezonu pod otevřeným nebem jsme si opravdu užili.

Láďa s Tomášem nasadili neskutečné tempo opět hned od prvních závodů a hráli takovou svoji interní hru o rekordy. Začal Tomáš navýšením českého  mužského rekordu s holým lukem cca o 30b na 620b. Láďa se nenechal dlouho pobízet a nejdřív posunul svůj vlastní seniorský rekord na 598b a o týden později na 605b.
https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/05/05/dalsi-rekord-pro-klecany-potvrzen/

https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/05/08/neskutecny-zacatek-sezony-vlada-fajta-navysil-svuj-vlastni-rekord/

https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/05/08/vlada-znovu-navysuje-cesky-rekord-v-ramci-prvniho-kola-preboru/

Láďovi to ale nestačilo a přidal ještě další dva rekordy v seniorských sestavách na 50m, resp. kombinaci 60,50,40,30m.
https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/05/26/vlada-pokoril-dalsi-rekord-klecany-maji-uz-ctyri-narodni-rekordy/

https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/08/03/ladovy-rekordy/

Opět platí, že vrcholem sezony jsou mistrovství republiky. A nebyli bychom to my, abychom nepřivezli cenné kovy.

Z 1. mistrovství ČR holých luků jsme se vraceli se zlatem v kategoriích senioři – Láďa a družstva muži – Květa, Láďa, Tomáš. Květa a Tomáš se pak stali vicemistry v mix týmech a jsou držiteli českého kvalifikačního rekordu . Květa navíc obsadila celkově 4.místo mezi ženami. I jako družstvo jsme překonali kvalifikační rekord, bohužel opět jsme narazili na pravidlo, že v kategorii mužských družstev není uznán rekord družstvu smíšenému.

Podrobný report: https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/07/05/1-mistrovstvi-cr-holych-luku-3x-na-bedne-a-dalsi-cesky-rekord-pro-klecany/

Vyrazili jsme i na mistrovství ČR v terčové lukostřelbě a to s družstvem kladkových luků – Marcela (která přešla z holého luku), Martin a hostoval s námi Kuba Ečer. Jeli si hlavně zažít atmosféru, získat zkušenosti, ale velmi mile překvapili. V eliminacích družstev v semifinále jsme vždy narazili na favority z 1.KLK a pokaždé bojovali vyrovnaně do posledního šípu. Bohužel ani to nestačilo. Chuť jsme si ale spravili v obou soubojích o bronz (družstvo a mix tým). 

https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/2019/08/26/mistrovstvi-cr-2019-reflexnich-a-kladkovych-luku-v-tercove-lukostrelbe/

Družstvo holých luků navázalo na skvělé výsledky z haly a v žádném ze čtyř kol přeboru nenašli Květa, Láďa, Tomáš a Ruda přemožitele a suverénně vyhráli.

Radost máme i z družstva reflexních luků – Lukáš, Pavel, Vašek a Michal-, které se během celé sezony postupně zlepšovalo a nakonec je z toho druhá příčka v přeboru a výsledky, o které se už můžeme opřít. 

V žebříčku Tomáš s Láďou opět na čele, Květa na 6. místě.

Uf, jen to vypsat, byla dřina 🙂

Co je u nás nového?

Otevřeli jsme kroužek pro děti. 

 https://www.lukostrelbaklecany.cz/index.php/krouzek/

Rozšiřujeme výbavu a zlepšujeme zázemí, takže zvládáme i větší skupinky popř. firemní akce. Zvyšujeme také naši kvalifikaci, abychom vám mohli nabízet vyšší kvalitu služeb.

Co příští sezona?

Pro halovou sezonu jsme sestavili dvě družstva holých luků a po jenom družstvu reflexních a kladkových luků. V terčové sezoně bychom rádi zkusili i Field tzn. střelbu na terče v terénu.

Držte nám palce, fanděte a sledujte náš web a Facebook.

Děkujeme.

*Pohár jednotlivců je počítán z průměru tří nejlepších výsledků za sezonu, žebříček je sestaven pouze z nejlepších výsledků jednotlivých střelců

**Holý luk nemá žádný zaměřovač. Střelec využívá k míření pouze hrot svého šípu.  Reflexní luk je základem stejný (jako holý), ale je osazen veškerým příslušenstvím – zaměřovačem, stabilizátory atd.