Lukostřelba Klecany

Hobby i závodní lukostřelba | Skupinové i individuální lekce

Fenomén Láďa – dva české rekordy během jednoho dne

Dnes byl další velký den pro Vladimíra Fajtu a náš lukostřelecký klub.
Kdo nás trochu sledujete, tak víte, že Láďa je držitelem českého rekordu v terčové lukostřelbě v kategorii holý luk masters/senioři a sestavě WA720.
Tento rekord nastřílel ve své první plnohodnotné venkovní sezoně v roce 2018.
Pro méně znalé ve zkratce: holý luk je závodní reflexní luk, který ale není osazen zaměřovačem a stabilizátory. Kategorie masters/senioři je určena pro střelce starší 50 let a sestava WA720 pro tuto kategorii znamená 72 šípů na vzdálenost 30m a terč o průměru 60cm.
Láďa nástřelem 595b posunul tehdejší rekord o více než 10b a zároveň tím srovnal mužský rekord této kategorie, který ustavil p. Březina týden před tím.
Zvládl také ve své první sezoně 2017/2018 vyhrát halové MČR a umístit se jako druhý v Přeboru holých luků – nejvyšší soutěži v této kategoii. Byl také členem stříbrného družstva z Přeboru.
Ambice na halovou sezonu byly proto vysoké a Láďa šel hned od začátku „do plných“, pravidelně střílí přes 500b, většinou přes 520b.
Platný rekord s hodnotou 526b pro masters zatím dvakrát vyrovnal, ale překonat se nedařilo.
Až dnes 20.1.2019 vše klaplo dle představ, snad se vyplatily i drobné korekce v tréninku.
Láďa si pravidelně dává dvojáky – dva závody v jeden den. Už v ranním závodu na Tyršově vrchu nám bylo v polovině jasné, že tentokrát míří k překonání rekordu. 265b z 300 možných slibovalo cca 530b celkově. Napjatě jsme sledovali online výsledky, které ale v poslední sadě přestaly fungovat a my tak netušili, jestli můžeme gratulovat. Láďovi stačilo pro něj běžných 24b a rekord by byl překonán. Nakonec dorazila SMS, že se zadařilo, poslední sada 26b a výsledek 529b znamenal nový rekord!
Z legrace jsem říkal, že Láďa se dopoledne pouze zahřívá (což tak v minulosti opravdu bylo) a odpoledne ještě přidá. To jsem netušil, jaká bude realita. První polovina odpoledního závodu byla téměř dokonalá a výsledek 273b znamená průměr lehce přes 9b na šíp. Láďa udržel koncentraci a druhou polovinu přidal dalších 270b na celkových 543b. Což znamenalo nejen posun vlastního pár hodin starého rekordu, ale také nový rekord v mužské kategorii.
Těmito výsledky už dýchá na záda i střelcům s olympijskými luky a některým s kladkovými. Velikost terče je v hale pro tyto kategorie stejná.

Čekáme na oficiální potvrzení. Poté bude Vladimír Fajta držitelem třech českých rekordů.
Gratulujeme a děkujeme za špičkovou reprezentaci našeho klubu.

1 komentář u „Fenomén Láďa – dva české rekordy během jednoho dne“

Komentáře nejsou povoleny.